Împrumuturile mici oferite celor săraci pentru încurajarea spiritului de întreprindere poate funcţiona nu numai în lumea a treia, ci şi în Uniunea Europeană, spun deputaţii europeni. Conceptul de micro-credit a fost creat de economistul Muhammad Yunus din Bangladeş, care pentru acest lucru a primit în 2006 Premiul Nobel.
Comisia pentru ocuparea forţei de muncă de la Parlamentul European a dezbătut pe 29 septembrie anul acesta un raport privind iniţiativa europeană de dezvoltare a micro-creditelor. Raportul a fost redactat de Kinga Göncz (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor din Parlamentul European, Ungaria).
Parlamentul European cere mai mulţi bani pentru micro-credite
Deşi în multe state membre există deja un sector activ de micro-credite, Comisia Europeană consideră că mai sunt multe de făcut în acest domeniu. Conform acestei instituţii, micro-creditele oferă şomerilor şi persoanelor care riscă pierderea locului de muncă şansa unui nou început. Oamenii care nu au acces la împrumuturile bancare pot primi până la 25.000 de euro prin acest sistem.
Micro-creditele în UE
- împrumuturi mici către întreprinzători, micro-întreprinderi (care au mai puţin de 10 angajaţi), şomeri şi persoane ce nu au acces la împrumuturile bancare
- împrumuturi de până la 25.000 de euro
- încurajează spiritul de întreprindere în special în rândul minorităţilor şi al femeilor.
Raportul parlamentar cere ca sistemul de micro-credite să fie finanţat separat în bugetul pe 2010 (Comisia propune finanţarea acestuia în cadrul programului Progress) şi creşterea plafonului la 150 de milioane de euro pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 31 decembrie 2013.
Credite pentru cei defavorizaţi
„Clienţii potenţiali ai sistemului de micro-credite sunt persoanele care nu au acces la împrumuturile bancare, cele care şi-au pierdut locurile de muncă şi cei care întâmpină dificultăţi în accesarea pieţei muncii. O parte din statele membre au dezvoltat un sistem de micro-finanţare, dar în altele acesta nu a existat niciodată. Prin urmare, vom monitoriza de aproape situaţia în acest domeniu“, a spus în cadrul reuniunii din 29 septembrie raportorul Kinga Göncz.
O parte din deputaţii europeni au atras atenţia asupra efectelor crizei economice, care ar putea să nu permită cheltuirea banilor în iniţiative noi. În plus, aceştia şi-au manifestat îngrijorarea în legătură cu posibilitatea sistemului de a ajunge până la toţi clienţii potenţiali.
„Criza este o oportunitate pentru schimbare“
„Nu vom putea ieşi din criză dacă nu reducem şomajul“, a declarat în cadrul aceleiaşi reuniuni comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi egalitate de şanse, Vladimír Špidla. „Criza este o oportunitate pentru schimbare“, a adăugat dumnealui.
Raportul va fi votat în cadrul comisiei pentru ocuparea forţei de muncă de la Parlamentul European pe 5 noiembrie şi în plen în decembrie. Raportorul parlamentar doreşte ca noul sistem să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010.