Trebuie să ştii că girantul se poate proteja prin folosirea unor clauze speciale în acordul de girare. De exemplu, dacă acordul nu a fost semnat de girant sau contractul de credit încheiat de debitorul principal este nul sau neaplicabil. Ca rezultat, banca sau creditorul nu îi pot cere girantului să achite ratele.
De asemenea, când suma împrumutată este înapoiată în întregime, girantul este eliberat de obligaţii. Pe de altă parte, dacă debitorul nu înapoiază în întregime împrumutul, girantul trebuie să plătească restul de bani rămas din împrumut.
Din acest moment apar o serie de intrebări:
Poate creditorul să se îndrepte direct către girant sau întâi trebuie să se îndrepte asupra debitorului principal?
Dacă două sau mai multe persoane sunt giranţi solidari poate unul dintre ei să ceara contribuţia celuilalt dacă li se cere să înnapoieze întregul credit?
Poate girantul cere o asigurare debitorului principal dacă este obligat să plătească sau să îşi execute obligaţiile asumate prin contract
Bunurile ipotecate trec asupra girantului dacă acesta este cel care plăteşte creditorului suma datorată? Răspunsul la aceste întrebări este dat de legislaţia naţională.
Eşti girantul unui prieten sau al unui membru al familiei, iar acesta nu mai plăteşte ratele lunare al împrumutului. Acum creditorul îţi cere să plăteşti. Ce ar trebui să faci?
Citeşte acordul de girare:
– Îndeplineşte cerinţele legale?
– Care este suma girată şi durata?
– Ia legătura cu creditorul şi verifică restul de plată (datoria), ratele achitate până la momentul respectiv; există discrepanţe?
Dacă te afli în dificultate financiară… solicită creditorului să accepte o reeşalonare a plăţilor.