În primul rând trebuie să îţi stabileşti capacitatea financiară. Nu trebuie să te gândeşti numai la situaţia prezentă, dar şi la planurile tale de viitor; trebuie să ţii cont că este foarte probabil ca în următorii 15-20 de ani să trebuiască să plăteşti lunar nişte rate. Trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:
– Să iei in considerare situaţia actuală, profesională sau personală a ta si a partenerului, situaţie care se poate schimba. Deşi unele evenimente precum decesul sau îmbolnăvirile pot fi acoperite prin asigurări, altele, precum divorţul sau şomajul pe termen lung nu pot fi acoperite…aşa că trebuie să ai aceste lucruri în vedere!
– Să nu te bazezi prea mult pe venituri viitoare provenite din moşteniri sau dividende
– Să nu uiţi că vei avea nevoie de bani pentu creşterea copiilor
– Să nu uiţi că există o serie de alte taxe care trebuie plătite: taxa de timbru, taxe de evaluare, onorarii, taxe notariale etc.
Această primă evaluare este necesară dacă nu vrei ca proprietatea să îţi fie confiscată pentru că nu poţi plăti ratele lunare! Aminteşte-ţi, dacă ai ceva economii s-ar putea să merite să le foloseşti ca depozit; vor fi deduse din banii pe care trebuie să îi împrumuţi şi îţi vor reduce din ratele lunare.